Vulcanul Arenal este situat in doua provincii: Alajuela si Guanacaste. In imediata apropiere, la poalele vulcanului Arenal este oraselul numit La Fortuna de San Carlos. La Fortuna este locul cu cea mai buna vizibilitate a vulcanului. Oraselul a fost fundat in 1932 cu numele de Burío insa, datorita bogatiei paminturilor din zona, localnicii i-au schimbat numele in La Fortuna (Bogatia). Intre anul fundarii si pina in anul 1968 economia zonei era bazata pe agricultura.
In anul 1968 Vulcanul Arenal, care pina in acel moment nu era decit un virf de munte, a erupt. Aceasta prima eruptie a fost atit de puternica incit a distrus complet satul Pueblo Nuevo provocind peste o suta de morti. Datorita eruptiei paminturile din zona au inceput sa piarda din valoare iar localnicii incercau sa gasesca modalitati sa scape de terenuri si sa plece din zona. Incetul cu incetul insa, spectacolul eruptiilor vulcanice incep sa atraga turistii si La Fortuna se transforma din comunitate preponderent agrara in destinatie turistica, turismul fiind azi principala sursa de venituri in zona.
Vulcanul Arenal a incheiat ultima sa perioada de activitate in anul 1968, pe 29 Iulie. De atunci si pina acum insa, expulzeaza in mod constant gaze, aburi si material piroclastic (pietre si lava), fapt care il face sa fie cel mai activ vulcan din Costa Rica.
Am vizitat pentru prima oara Vulcanul Arenal in august 2003 cind, din pura intimplare, am avut norocul sa captez aceasta minunata imagine a vulcanului in plina eruptie.
Facind onoare numelui de La Fortuna, zona orasului si imprejurimile vulcanului sunt intr-adevar o bogatie de frumuseti naturale. Pe linga fascinantul spectacol al eruptiilor vulcanice, parcul natural Volcan Arenal ofera posibilitatea observarii a nenumarate specii de animale, pasari si plante. Contemplarea vulcanului nu este singurul lucru care se poate face cind mergi in vizita la La Fortuna.
Foarte aproape de oras se afla cascada La Fortuna o cadere de apa de la o inaltime de 70 m.Vizitarea cascadei se face coborind intr-o vale in plin rainforest. Spatiul este insa amenajat cu trepte lucru care face usoara coborirea dar urcarea inapoi este destul de ... solicitanta fizic :-). Oricum, tot efortul merita! Peisajul si atmosfera sunt absolut superbe!
De la calmul partii superioare pe unde trebuie sa cobori invaluit constant de ceata umeda produsa de vegetatia abundanta, ajungi la riu unde sunetul caderii apei te asurzeste iar cascada te impresioneaza prin maiestuozitatea ei. Aceasta galagie este urmata iar de liniste, daca urmezi firul riului albastru pur care-si continua drumul prin padurea tropicala. Dupa ce am contemplat frumusetea cascadei, am facut si o baie in riu. (Daca veti ajunge acolo, e bine sa fiti echipati cu costum de baie). Apa nu era foarte rece ci era chiar placuta. Dupa baie, a urmat partea cea mai grea: urcusul inapoi pe zecile de trepte alunecoase. Stiu ca ma repet insa, zau ca merita tot efortul!
Pura vida!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu